Rødbet og lama
👯 4 posjoner ⏳ 1 time og 30 minutter
Speket lama fra Uvdal, rødbet og ramsløkmajones? Ja takk!
Sommer 2024 var vi på to ulike restauranter som imponerte med sin forrett av rødbeter. Dette ønsket vi å prøve oss på og resultatet ble en kombinasjon av begge forrettene. Takk for inspirasjon til Bakkekroen på Smestad og Kalas&canasta i Trondheim.
Oppskriften
- Følg denne oppskriften for å lage majonesen, men uten hvitløk. Husk å legge egget for romtemperering før du starter med majonesen. Ha i ramsløkpureen sammen med alle de andre ingrediensene før du begynner å blande majonesen med stavmikseren. Smak til med sitron og salt. Nå skal majonesen være silkemyk og ha en fin grønnfarge uten biter av ramsløk. Ha over i en pose som du kan bruke til å sprøyte fine små topper.
Ramsløkmajones
- Ha kaldt vann i en kjele, ha i rødbet og kok opp. La stå og småkoke i ca 1 time. Til rødbeten er mør.
Sylta rødbet
- Avkjøl litt. Ha på hansker for å fjerne skallet på rødbeten. Skjær litt i skallet slik at du kan presse rødbeten ut.
- Kutt rødbetene i fine små terninger. Ha i en bolle som tåler varmt vann.
- Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle. Når sukkeret er løst opp, hell eddikblandingen over rødbeten. La stå og avkjøle seg.
- Skjær lamaen i så tynne skiver som mulig. Vi bruker skjæremaskin.
Lama
- Legg syltet rødbet på et papir for å renna av seg syltelaken. Dette for at ikke syltelaken skal ta over smaken i retten.
Anretning
- Ha ca 1-2 spiseskjeer rødbet i bunnen av tallerken. Om du ikke har kjøtt kan du ta litt mer rødbet. Kjøttet danderes over rødbetene.
- Sprøyt små topper med ramsløkmajones litt her og der. Men ikke for mye, da vil ramsløk overdøve smaken.
- Dandér retten med potetgull. Dryss over spirer og hakket gressløk.
Ingredienser
Ramsløkmajones
Sylta rødbet
Speket lama
Topping
Tips
Denne kan selvfølgelig gjøres vegetar ved å fjerne speket lama, ha potetgull og litt mer rødbet. Den er også god til andre speket kjøttmat. Osten kan varieres, Kalas&canasta serverte med munkebyost. Vi tester også med Valdres Bufar. Toppingen kan også varieres, på Bakkekroen fikk vi for eksempel et dryss med granskudd.
Hvem har vi stalket?
Bakkekroen og Kalas&canasta