Viltgryte med tyttebær

👯 4 posjoner ⏳ 2-3 timer

Viltgryte med rørte tyttebær og hemmelige ingredienser.

På hytta i Uvdal er det masse bær å sanke. For eksempel einebær, multer og tyttebær. Bruk alt i denne gryta! Hvis du er usikker på type kjøtt så herm etter oss, vi brukte reinsdyrskanker. De kan kokes hele eller for å gjøre det kjappere, kutt kjøttet i terninger. Husk at beina bør være med i kokinga. Serveres med potetstappe eller ris.

Oppskriften

  • Skjær kjøttet i passe store terninger, salt og pepre kjøttet.
  • Kutt sellerirot i terninger. Kutt sopp og løken i grove biter. Soppen kommer til å suge til seg digg smak, derfor er tykke grove skiver av sopp ganske digg her.
  • Brun kjøttet i smør i en stekepanne i omganger, og ha kjøttet i ei gryte. Stek sopp, løk og selleri i omganger, i samme stekepanne til løken er blank og soppen er brunet. Ha i smør om det blir tørt.
  • Ha alt over i gryta. Hell rødvin over i samme stekepanne og kok rødvinen til den har redusert til under halv mengde.
  • Ha innkokt vin, fløte, kraft, knust einebær og timian i gryta. Kok opp.
  • La gryta putre til kjøttet er mørt. For reinsdyret ble det ca 1,5 time. Spørs på størrelse, stykningsdel og type kjøtt.
  • Husk å lage potetstappe eller kok ris.
  • Rør inn gelè, rømme og multesirup mot slutten av koketiden. Salte og pepre gryta. Ta en skje, smak. Her gjelder det å smake seg frem til en godt balansert gryte. Lite salt? Ha i mer salt. Lite syre? Ha i mer ripsgelè. Alt for syrlig eller lite fylde? Ta mer rømme.. osv!

    Rørte tyttebær

  • Plukk tyttebær!
  • Rens og vask bærene, ha dem i en bolle. Ha over et par spiseskjeer sukker per 4 never tyttebær og rør godt. Ha i en liten skvis sitron. Litt slump her altså, smak deg frem.
  • La stå litt før servering.

Ingredienser

Rørte tyttebær

Tips

Hvis du er lei av å høre oss si 'smak det til', burde du ikke lage denne gryta. Den er definisjonen på å smake til maten.

Hvem har vi stalket?

Pete og Cecilie og Lise Finckenhagen