Sommerkål med parmesansaus
👯 4 posjoner ⏳ 45 minutter
Er det noen andre som har barndomsminner av sommerkål og smør? Grilla sommerkål er årets sommerhit!
Vi var på restauranten Kagges i Gamla stan i Stockholm i 2022. Et måltid vi husker spesielt godt var grilla sommerkål med digg syrlig saus. Maten og drikkepakka var såpass god på Kagges at Cecilie måtte gå seg et par runder i Gamla stan for å kvitte seg med rusen! Dessverre er Kagges stengt nå.
Oppskriften
- Kutt kål i fire båter. Sett på grillen og legg kålen på indirekte varme på grillen imens du prepper de andre tingene. Ha ned lokket i mens kålen varmer seg opp.
Grilla sommerkål
- Om du ikke har grillplate(se tips), rist mandlene i panne til aromaene slipper, eller i ovn på 200 grader i 8 minutter. Finkutt mandler og ha i en liten bolle.
- Ha en liten kasserolle på grillen med smør. Kok smøret til det får en brun farge. Ta av grillen med en gang smøret blir brunt. Pass på så det ikke brenner seg.
- Stek bacon i panne eller på grillplate til det blir ordentlig sprøtt, men ikke brent. Ha bacon over på papir så det får avkjølt og rent av seg. Kutt bacon i biter. Ha i en liten bolle.
- Da er det klart for kålen. Om du har grillplate grill kålen i baconfettet med snittsiden ned. Eller smør snittsiden på kålen med litt smør. Legg på lokk og la det grilles på høy varme, så følg med så den ikke blir brent før den er gjennomstekt.
- Kålen er ferdig når den detter litt fra hverandre men holder formen. Litt som torsken, når den flaker seg.
- Smelt smøret i en liten kjele. Når smøret er smeltet , visp inn creme fraiche og raspet parmesan. Sausen er ferdig når osten er smeltet. Smak til med cayennepepper og salt.
Parmesansaus
- Finkutt litt bladpersille. Ha parmesansaus i bunnen av tallerken. Legg på kålen. Ha ca tre spiseskjeer brunet smør over kålen. Dryss over bacon, mandler, revet parmesan og bladpersille.
Anretning
Ingredienser
Sommerkål med topping
Parmesansaus
Tips
Hvis du har plate på grillen kan du bruke denne til å riste mandler, steke bacon og kål. På hytta vokser det masse forglemmegei i mai/juni. Disse er spiselige og fine til pynt, ødelegger ikke noe smak.
Hvem har vi stalket?
Kagges (stengt)