Skrei med smørsaus
👯 4 posjoner ⏳ 1 time
Skrei med appelsinkokte gulrøtter og smørsaus med grønn kardemomme.
Skrei er en megatorsk som er i sesong fra januar til april. Denne oppskriften er en god blanding av erfaring og inspirasjon fra restaurantbesøk. Kardemomme i sausen var noe vi fikk med kamskjell og syltet knutekål på Hyde. Det var så fantastisk at vi prøvde selv. Grønn kardemomme kjøper vi i butikker som har asiatiske varer.
Det kan være nyttig å time fisken slik at den er ferdig til servering. Altså ikke sett den i ovnen for tidlig.
Oppskriften
- Sett ovnen på 180 grader
- Legg poteter i passende ildfast form, dryss over olje så det dekker alle potene godt. Salt potene med havsalt. Sett formen i ovnen.
- Stek potetene til de er gyldne. Det tar 30-40 minutter med små poteter.
- Dekk skreien med salt, og legg i kjøleskap i minst 20 minutter
Fisken
- Ta ut fisken. Skyll av overflødig salt med kaldt vann.
- Tørk fisken godt med papir.
- Salte og pepre fisken lett. Og sett i ovnen med samme temperatur som potetene.
- Fisken er ferdig når den flaker seg når du trykker lett på den. Maks 10 minutter, sannsynligvis kortere.
- Finkutt sjalottløk. Kutt smør i terninger. Hold smøret kaldt til du skal bruke det. Knus kardemommekapslene lett slik at de åpner seg, vi bruker en morter.
Smørsaus
- Fres løken blank i en kjele med en terning av smøret.
- Ha hvitvin, hvitvinseddik, og kardemomme i en kjele. Kok til du har redusert væsken til ca 2 spiseskjeer.
- Sil væsken over i en ny kjele, og kast løk og kardemomme. Nå har sausebasen en lett rosa farge.
- Hold lav temperatur på sausen, og pisk inn smørterningene, en terning om gangen. Pisk godt mellom hver terning. Det skal ikke koke, da risikerer du at den skiller seg. Temperaturen skal være på 80-90 grader, slik at smøret smelter men sausen ikke koker.
- Når alt smøret er pisket inn kan du smake til med sitronsaft, salt, pepper. Den er allerede litt syrlig, men en liten skvis sitron vil runde av syrligheten fra eddiken.
- Rør inn gressløk rett før servering, for å bevare grønnfargen på gressløken.
- Kutt gulrøtter i staver, eller i strimler med en potetskreller.
Appelsinkokt gulrøtter
- Ha gulrøtter og appelsinjuice i en kjele, kok opp og la koke til gulrøttene er al dente, at de fortsatt har litt tyggemotstand. Ca 7-8 minutter. Dette spørs på størrelsen du har kuttet.
- Ta gulrøttene ut av appelsinjuicen og kok inn appelsinjuicen til den tykner. Smak til med salt, pepper og eventuelt honning om den er for syrlig.
- Ha oppi gulrøttene og la stå på svak varme til servering.
Ingredienser
Appelsinkokte gulrøtter
Smørsaus
Tips
Fisk er digg!
Denne oppskriften kan også lages med ulike puréer, for eksempel pastinakkpuré. Smørsaus med kardemomme er inspirert av en rett vi fikk på restauranten Hyde i Oslo.
Hvem har vi stalket?
Hyde