Medisterfest!
👯 5 posjoner ⏳ 4 timer
Hjemmelaget medisterkaker og medisterpølser.
Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn. - Otto von Bismarck. Vi sover godt om natta! En tradisjon før jul er å ha en medisterfest hvor vi lager medisterkaker og medisterpølser (og drikker juleøl). Kunsten er å vite hvor mye man skal lage. Vi beregner ca 300 gram medisterdeig per person. Utstyr er også en greie her, man trenger en kvern og ei pølsestapper på kjøkkenmaskinen.
Oppskriften
- Skjær svinenakken i terninger. Kvern kjøttet.
Medisterdeig
- Bland det kverna kjøttet raskt sammen med spekket, og kvern igjen slik at spekket blir ordentlig blandet med svinekjøttet.
- Bland alle krydderne og potetmel i en liten bolle.
Medisterpølser
- Ha kjøttet og krydderblandingen over i kjøkkenmaskinen og kjør rolig med k-krok til alt er godt blanda.
- Spe på med melk til du har fått ønsket konsistens, den må ikke være for løs.
- Skyll tarmen med saltvann.
- Sett tarmen på pølsestapper-tappen(?!), og stapp pølse jevnt. Vi bruker hastighet 2 på Kenwood. Avslutt med å klippe av resten av tarm og knyt en knute.
- Når alt er stappet til pølse, snurr pølsa i ønsket pølsestørrelser.
- Legg pølsene i kaldt vann. Varm dette forsiktig opp og la pølsene trekke i ca 20 minutter på ca 85 grader.
- Før servering brun pølsene i smør, hele hvitløksfedd og laubærblad.
- Bland alle krydderne og potetmel i en liten bolle.
Medisterkaker
- Finhakk hvitløk og sjalottløk.
- Ha kjøttet, krydderblandingen, løken og egg over i kjøkkenmaskinen og kjør rolig med k-krok til alt er godt blanda.
- Spe på med den kalde melka og kjør til alt er godt blanda og ganske seigt.
- Varm en panne med smør og olje. Form små kaker og stek dem brune på hver side.
- Ha medisterkakene over i en form og sett dem i ovn på 200 grader i ca 10 minutter. Spørs på størrelsen, sjekk om de er ferdigstekt ved å dele en i to.
Ingredienser
Medisterpølser
Til steking
Medisterkaker
Tips
Disse oppskriftene er en blanding av Eivind Hellstrøm og Ida Grand Jansen sine oppskrifter.
Hvem har vi stalket?
Ida Gran Jansen og Hellstrøm