Granskuddsirup
Mai og juni er tiden for å gjenopplive sankergenet. Granskuddene har en fantastisk god sødmesmak som kommer veldig godt frem i en sirup.
Granskudd er som skogens små grønne vitaminpiller, sprengfulle av C-vitamin og en frisk smak av skog og villmark med en ettersmak av sødme. De dukker opp på grantrærne om våren, lysende lysegrønne og myke, klare til å plukkes av naturens skattejegere. De små skuddene er et hemmelig våpen mot vinterens forkjølelser og en kilde til kulinariske eksperimenter for den vågale. Og hva gjør man med disse små grønne juvelene? Jo, man lager granskudd sirup, selvfølgelig! Det er som å tappe essensen av skogen og helle den på flaske. Denne herlige sirupen er en perfekt blanding av søtt med et hint av eventyr og barndommens trolske skoger. Den kan dryppes på pannekaker, vafler, mascarponekrem, røres i te, eller – i Innigranskudden. Granskudd sirup er naturens egen smågodtbutikk, rett fra skogen og inn på kjøkkenet ditt!
Oppskriften
- Ha de nyplukkede granskuddene i en bolle med iskaldt vann, la stå litt for å rense for støv, spindelvev og eventuelt småkryp. Sil av. Ha granskuddene i en kjele og fyll opp med vann slik at det akkurat dekker granskuddene. Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca. 30 minutter. Sil av granskudd med en finmasket sil eller klede. Kast granskuddene. Nå har du en lysegul væske.
Første del
- Forholdet mellom væsken og sukker skal være 3 til 2. Ha væsken over i et desilitermål. Mål deretter opp sukker tilsvarende 2/3 av væskemengden. Et eksempel: har du 1 liter væske skal du ha 6,6 dl sukker.
Andre del
- Hell væske og sukker i en rengjort kjele, og la det koke inn uten lokk til væsken blir rødlig og får en tynn sirupkonsistens. Fjern det hvite skummet som danner seg under koking med en spiseskje. Tiden det vil ta før det er ferdig avhenger av hvor mye varme og hvor mye væske du har. Men det vil ta ca 45-60 minutter med en liter væske. Følg med så ikke all væske fordamper.
- Hell sirupen på rengjorte varme flasker og sett på lokk. Avkjøl på benken. Sirupen vil bli enda litt tykkere ved avkjøling.
Ingredienser
Granskuddsirup
Tips
Ble sirupen ikke tykk nok? Kok den 10-15 minutter ekstra. Ble den for tykk? Ha i noen spiseskjeer med vann imens du varmer den opp igjen.
Hvem har vi stalket?
Trines matblogg