Kari's eplepai
👯 6 posjoner ⏳ 2-3 timer
Eplepai med vaniljesaus slik mamma'n til Petter lager den.
Denne oppskriften har Petter vokst opp med. Og i sine glansdager, altså studietida, imponerte han alle med denne supergode pai-oppskriften. Godt oppdratt kaller man det, møblert hjem osv.
Oppskriften
- Ha melk, fløte, halvparten av sukkeret i en kjele.
Vaniljesaus
- Skjær vaniljestangen på langs, bruk baksiden av kniven for å dra ut vaniljefrøene. Ha frø og stang i melkeblandingen. Kok opp.
- Ha eggeplommer og resten av sukkeret i en bolle. Pisk sammen til det meste av sukkeret er løst opp.
- Spe den varme melkeblandingen over eggeblandingen mens du pisker. Man sper litt og litt for å unngå at eggene koagulerer av den varme melken.
- Ha blandingen tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp mens du pisker til den tykner, dette gjør den ved ca 84 grader. Går den forbi dette kan den bli til eggerøre.
- Ha sausen over i en kald beholder, ha plast over og dekk plast helt ned til sausen for å unngå snærk! Sett sausen i kjøleskapet.
- Ha kjøleskapskald smør, mel, melis og bakepulver i en foodprosessor. Bland raskt sammen slik at den er en smuldredeig. Kjører du den for lenge har den blitt en deigklump og dette er ikke ønskelig.
Eplepai
- Ha deigen på benken, samle den raskt sammen med hendene. Denne blandingen er viktig å holde kald. Jobb derfor raskt. Pakk deigen inn i plast og sett den i kjøleskapet, minst 1 time.
- Kjevle deigen mellom to stk bakepapir til den er jevn og tynn. Ta av øverste lag av papir. Legg deigen over en paiform og ta av andre del av papiret. Sørg for at paideigen går helt ned i kantene. Skjær av overflødig paideig og legg restene i kjøleskapet. Dette skal brukes senere
- Lag noen prikker her og der i deigen med en gaffel. Legg et bakepapir på paideigen og hell på tørre erter. Dette gjøres for å holde deigen nede under steking.
- Forstek paibunnen på 170 grader i 15 minutter.
- Mens paibunnen steker kan du skrelle epler og kutte dem i båter.
- Når du har tatt ut paibunnen la den avkjøles litt så du kan ta ut ertene.
- Dandèr eplene i paibunnen. Hell på vaniljesaus til det nesten dekker eplene. Tar du for mye i, vil vaniljesausen koke og grise til ovnen din.
- Kjevle paideigrestene slik at du kan lage tynne strimler av den. Legg strimlene i et rutenett over eplene. Dryss over sukker og kanel til du syns det er nok.
- Sett i ovnen på 200 grader i ca 35 minutter. Det kan være lurt å ha bakepapir under formen.(ref. tidligere setning om koking)
Ingredienser
Vaniljesaus
Tips
For å lage en god paideig er det viktig at den holdes kald. Et protip er å ha bakeutstyr i kjøleskap/fryser før det skal jobbes med deigen. Restene av vaniljesausen putter vi i ismaskinen og serverer hjemmelaget vaniljeis til eplepaien.
Hvem har vi stalket?
Mamma Kari